Kentsel Dönüşüm Yol Haritası
1. Deprem Risk Analizi ve Raporu için, lisanslı bir kuruluş olan ENS Test Laboratuvarına başvuru yapılır.
2. Lisanslı kuruluş ENS Test Laboratuvarı, Deprem Risk Raporunu hazırlar.
Riskli bina tespiti için binanızda yapılacak teknik çalışma ve incelemeler kısaca şöyle sıralanabilir…
• Binanızın yerinde, Ön Tespit Çalışması
• Binanızın Proje Çalışması (projesi yok ise, Rölöve çalışması)
• Binanızın Zemin Etüdü
• Laboratuvar Çalışmalarının Yapılması
• Bina Performans Analizi ve Depreme Dayanıklılık Testi
(Detaylı bilgi almak için Riskli Yapı Tespiti bölümünü inceleyebilirsiniz.)
3. Hazırlanan raporun sonunda, bina riskli yapı olarak değerlendirilmiş ise, hazırlanan rapor lisanslı kuruluş olan firmamız tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne verilir ve onayına sunulur.
4. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, hazırlanan riskli bina raporu’nu inceleyip onayladıktan sonra, rapor sonucu bağlı olduğunuz tapuya bildirilir ve tapuya şerh düşülür.
5. Bu karar tapu sahiplerine tebliğ edilir.
6. Risk raporunun kat maliklerine tebliğ edilmesini müteakip kat maliklerinin tümü toplantıya çağrılır. En az 2/3 çoğunlukla alınan karar, ortak karar protokolü olarak imzalanır. Çıkmış olan Risk Raporuna itiraz etmek isteyen hemen itirazda bulunmalıdır. (İtiraz komisyonu 2 haftada yapılan itirazı sonuçlandırıyor.)
7. Bina ortak karar protokolü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne sunulur.
8. Depreme dayanıksız olan Riskli Binanın yıkımı için süreç başlar. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne başvuru sonrası, size verilen süre içinde bina yıkımını gerçekleştirmeniz gerekiyor. Kentsel Dönüşüm sürecine giren depreme dayanıksız bir bina risk raporunu çürük almış ise geri dönülemez bir yola girmiştir.
9. Kentsel dönüşüm kapsamında, kredi ya da kira yardımı için (ikisinden birine) başvuru yapılır. Bakanlığın mal sahipleri ve kiracılar için verdiği kira yardımı, taşınma, düşük faizli bina yapım kredisi ya da güçlendirme kredisi için başvuru yapmayı unutmayın. Başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne yapılmaktadır. Çoğu kiracı Kentsel Dönüşüm Yasasından faydalanabileceğini dahi bilmemektedir.
10. Riskli binanızın yeniden inşaatı için müteahhit firma ile anlaşma yapılır.
11. Kanun ve Yönetmelikler gereğince, depreme dayanıklı yeni binanızın inşaatı için tüm projeler hazırlanır, belediyeye ruhsat başvurusu yapılır. Arsa haline gelen gayrimenkul yeniden yapılması için mevcut imarına göre tekrar ruhsat alınarak inşa edilir.